2020 має стати роком системного прориву у житловій політиці – Сергій Комнатний

У Міністерстві розвитку громад і територій України 17 лютого відбулися публічні консультації щодо розробки Концепції державної політики по досягненню цілі 10.4 «Українці мають комфортне та доступне житло» Програми діяльності Кабінету Міністрів України та плану її реалізації. 

555

Участь в обговоренні взяли голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і перший заступник голови правління Фонду Іван Парух.

На виконання зазначеної цілі Програми Уряду, схваленої постановою Верховної Ради України від 4 жовтня 2019 року, Міністерство працює над проєктом Концепції державної політики у житловій сфері.

Учасники зустрічі – представники органів виконавчої і законодавчої гілок влади, неурядових організацій, громадськості – обговорили підходи до створення якісно нової, сучасної житлової політики держави, яка відповідатиме інтересам громадян України.

Характеризуючи стан житлової сфери в Україні, Сергій Комнатний наголосив на одній з найбільших перепон розвитку – застарілості чинної законодавчої бази у житловій галузі, зокрема Житлового кодексу УРСР 1983 року, та діючої Концепції зразка 1995 року. Застаріле законодавство не дає змоги впроваджувати низку сучасних інструментів регулювання ситуації в житловій сфері.

54% українців зараз мешкають у перенаселеному житлі, продовжив очільник Фонду, - тоді як у Великій Британії, Франції, Німеччині цей показник становить в середньому 7%.

Майже 40% сімей живуть в умовах, коли на одного мешканця припадає менша за санітарну площа житла (менше за 13,65 кв. м).

На 70% житловий фонд в Україні складається з побудованого ще за СРСР, у 1960-1980 роки, житла. У відносно новому житлі (збудованому після 90-их років) мешкають лише 11% населення. При цьому 7,5% житлового фонду, а це 75 млн кв. м – за офіційними даними – зовсім непридатні для проживання.

Проблема забезпечення житлом українців поглибилась внаслідок появи таких категорій громадян, як внутрішньо переміщені особи та учасники АТО/ООС.

Іншими проблемами є застарілі комунікації, актуальна загроза комунального колапсу, низька енергоефективність будівель.

Сергій Комнатний надав пропозиції щодо виконання Цілі 10.4 Програми діяльності Уряду та Цілі 11 ООН «Сталий розвиток міст і громад», зокрема, завдання 11.1 – «забезпечити доступність житла». Однією з найголовніших, за його словами, проблем є неможливість більшості громадян отримати доступ на ринок житла без бюджетної підтримки.

 

Держмолодьжитло є виконавцем багатьох житлових програм, і ці механізми надзвичайно затребувані громадянами України. Протягом 2019 року за всіма програмами, які адмініструються Держмолодьжитлом, було вирішено питання забезпечення доступним, достатнім і достойним житлом 1647 сімей.

«І все ж такі об’єми – крапля в морі, за допомогою якої не задовольнити потребу громадян України у житлі та не досягти цілей, про ми сьогодні обговорюємо, - підкреслив очільник Фонду. – Є потреба пошуку стабільних, визначених та закріплених в правовому полі джерел фінансування житлових програм».

 Інше питання, яке також потребує негайного вирішення, – вдосконалення нормативного регулювання у сфері житлової політики держави через приведення цивільного і житлового законодавства у  відповідність до сучасних соціально-економічних і правових реалій та кращих європейських стандартів. Виконана у 2019 році робота – це точкові покращення. 2020 року потрібен системний прорив у житловій сфері, акцентував Сергій Комнатний.