Частина норм житлового законодавства соціально орієнтовані, але економічно необґрунтовані

 

1Сьогодні голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний як експерт із житлової політики відповів на запитання доктора Тані Локот у форматі скайп-інтерв’ю. Опитування відбулося в рамках спільного дослідницького проекту університету Женеви і Комітету з житлового господарства та землевпорядкування Європейської економічної комісії ООН. Участь у інтерв’ю взяла радник голови правління Фонду Олена Шевцова.

Мета проекту західних інституцій – вивчення стану житлової політики в державах Східної Європи, в т.ч. Україні, і надання рекомендацій щодо оптимізації ситуації.

Розповівши про напрямки і результати діяльності Держмолодьжитла, Сергій Комнатний окреслив виклики для розвитку житлової політики в нашій країні. Зупинився на відсутності узагальненої та систематизованої інформації на загальнодержавному рівні про потребу громадян у житлі, та зокрема – про житлову потребу внутрішньо переміщених осіб.

Йшлося і про процес приватизації житла, наслідком якого є значне скорочення фонду соціального житла.

«Багато норм чинного житлового законодавства є соціально орієнтованими, але економічно необґрунтованими», - зазначив очільник Фонду.

Окремий блок запитань стосувався роботи установи з місцевою владою. Сергій Комнатний поінформував про нові можливості для реалізації регіональних житлових програм, які з’явилися в останні роки внаслідок запровадження реформи децентралізації.

Як позитивні приклади прозвучала інформація про житлові програми, які успішно реалізують спільно з регіональними управліннями Держмолодьжитла міські влади в Харкові, Кременчуку і обласна влада Черкащини.

 Отримана інформація, які і інші результати дослідження, після узагальнення експертами ООН буде покладена в основу рекомендацій країнам Східного партнерства задля удосконалення національної системи управління житловим сектором.