ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛУ – 28!

Шановні колеги, дорогі друзі!

Виповнилося 28 років Державному Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Майже три десятки років діяльності установи були дуже різними за рівнем уваги держави і місцевої влади до житлової політики, а відповідно – за обсягами фінансування житлових програм. Були часи, коли Фонд ледве встигав направляти людям кошти за житловими програмами. Було й таке, коли ми впиралися в стіну чиновницької байдужості, яку доводилося пробивати.

Та загалом наш дружний і працьовитий колектив має чим пишатися. Головним результатом нашої роботи є те, що за 28 років 40,5 тисяч сімей придбали власні квартири, взявши участь у наших житлових програмах. Модернізовано низку державних житлових програм, відбувся запуск у тестовому режимі програми пільгового кредитування учасників АТО і ВПО – подальша її доля залежить від державних рішень.

Діяльність Фонду сьогодні є прозорою для суспільства – умови житлових програм і детальні інструкції для клієнтів розміщено на сайті Фонду, діє електронна реєстрація для участі в програмах, за рухом черги можна стежити онлайн. Не лише спеціалісти-консультанти, але й члени правління Держмолодьжитла відкриті до спілкування з громадянами: вже кілька років щоп’ятниці проводиться телефонна «гаряча лінія», яка викликає значний інтерес у громадян.

Кілька штрихів щодо фінансового стану установи. Тільки за 2019 рік Держмолодьжитло залучило у будівництво1,5 млрд грн фінансового ресурсу. Завдяки цьому 1647 сімей отримали дах над головою через програми, які ми адмініструємо. З них учасники АТО/ООС – 435 сімей (загалом за 2017-2019 рр. – 880 таких родин), внутрішньо переміщені особи – 782 родини (в цілому за 2017-2019 рр. – 1055 сімей ВПО).

Кредитний портфель Держмолодьжитла сягнув 1,63 млрд грн. Активи установи на 31 грудня 2019 року склали1,717 млрд грн. За цим показником Фонд посів 14 місце у ТОП-35 фінансових компаній України.

Разом з тим, у існуючих умовах наївно було б чекати системного вирішення житлового питання. Житлова проблема залишається однією з найбільш гострих для наших громадян. Понад те, з кожним роком її актуальність зростає. Тому ми прагнемо відновити активну стадію реалізації житлових програм, ставимо перед собою великі завдання, виконати які неможливо без підтримки центральних органів державної влади і місцевого самоврядування. Ми прагнемо, щоб рахунок забезпечених житлом українців йшов не на сотні, а на десятки тисяч сімей. Необхідними умовами для цього залишаються збереження житлових програм, модернізація їхніх умов відповідно до запитів людей, відновлення фінансування житлової політики з державного бюджету та збереження обсягу коштів з бюджетів місцевих.

Розраховуємо на збільшення цього року фінансування з місцевих бюджетів програм забезпечення житлом, яке 2019 року перевищило 252 млн грн. Активність у цій добрій справі влади багатьох міст і регіонів України повинна стати фактором, який спонукатиме владу центральну надолужити згаяне за попередні роки.

У наших планах на поточний рік – подальше поглиблення співпраці з міжнародними партнерами як у напрямку остаточного переведення всіх процесів діяльності Фонду на цифрові рейки, так і з метою пошуку рішень для фінансового наповнення житлових програм.

Не можу не визнати, що 2020 рік складається напружено для всієї нашої держави, і Держмолодьжитло тут не виняток. Фактично ми багато в чому залежимо від сценаріїв розвитку економічної ситуації в Україні, пов’язаних із масштабами поширення епідемії COVID-19. Але об’єктивні складнощі ми намагаємося подолати системністю роботи і постійними зусиллями для встановлення діалогу з державною владою з питання реалізації житлових програм.

Намагаємося підтримувати робочий діалог на рівні урядових і парламентських структур – переконуємо в необхідності відновлення уваги до житлової політики та спільного пошуку сталих рішень у цій сфері. Цей рух не такий швидкий, як нам хотілося б, але він не зупинився, і в нинішніх умовах це залишає ґрунт для надії.

Вітаючи з 28-ою річницею Фонду колектив Держмолодьжитла, наших клієнтів, партнерів, друзів і всіх, хто переймається проблематикою житлової сфери, бажаю кожному з вас міцного здоров’я, оптимізму, миру і затишку. А окремо нашим громадянам хочу побажати власного даху над головою, в тому числі за підтримки держави. За ці роки ми перетворили Державний фонд на сервіс для людей. Продовжуємо працювати для вас у цьому напрямку!

Зі щирою повагою і найкращими побажаннями,

Сергій КОМНАТНИЙ,

Голова правління Держмолодьжитла