ОБЛІКОВУ СТАВКУ НБУ ПІДВИЩЕНО ДО 9%

Із 10 грудня 2021 року розмір облікової ставки Національного банку України складе 9% річних. Таке рішення ухвалене Правлінням НБУ. Чинне на сьогодні значення облікової ставки, 8,5%, було встановлене з 10 вересня ц. р.

Рішення Нацбанку спрямоване на нівелювання впливу інфляційних ризиків, поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%. Як зазначають у банку, хоча пік інфляційного сплеску пройдено, та інфляція знижується повільніше, ніж очікувалося.

У разі подальшої реалізації інфляційних ризиків Національний банк готовий підвищувати ключову ставку на найближчих засіданнях правління з питань монетарної політики. Наступне засідання правління відбудеться 20 січня 2022 року.

Нагадаємо, величина облікової ставки НБУ визначає розмір відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям і одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла. Ставка за цим кредитом дорівнює обліковій ставці НБУ, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.

Надання кредитів зі статутного капіталу Фонду здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. №488 і відповідним Положенням.

Із умовами кредитування зі статутного капіталу Держмолодьжитла можна ознайомитися в регіональних управліннях Фонду і на офіційному Інтернет-сайті установи.