Сергій Комнатний: Забезпечення українців житлом потребує уваги держави

komnatn

 Сергій КОМНАТНИЙ, голова правління Держмолодьжитла

Стан реалізації державних житлових програм, який існує сьогодні, вимагає відвертої розмови із суспільством. Без такого діалогу чимало питань залишаються без відповіді, і це змушує людей керуватися припущеннями і емоціями.

Забезпечення власним житлом – одне з найбільш важливих питань з числа тих, що визначають благополуччя громадян. Реалізація житлових програм вирішує подвійну задачу: сприяє розвитку будівельної галузі, яка є локомотивом економіки, і дає реальну можливість українцям покращити житлові умови, забезпечити свої родини комфортним житлом і не шукати кращої долі на чужині.

Наші спільні дії з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства мають на меті активізацію виконання державних житлових програм. Позиція віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, висловлена публічно, дає підстави сподіватися, що це питання почне вирішуватися на користь сотень тисяч людей, які хотіли б спертися на плече держави у придбанні власного житла.

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який минулого року відзначив чверть століття своєї діяльності, готовий відновити активну стадію реалізації житлових програм.

Вже кілька років в умовах недостатнього фінансування житлових програм з державного бюджету Держмолодьжитло провадить системну роботу, спрямовану на те, щоб виправити ситуацію. Так, минулого року в рамках ухваленої Стратегії розвитку нами внесені до міністерства пропозиції щодо програми молодіжного житлового кредитування. Ми ставили перед собою завдання відобразити вимоги сьогодення, зокрема, надати додаткові соціальні переваги для учасників АТО і переселенців, і водночас врахувати світову практику у встановленні вимог до учасників житлових програм. Ми ініціювали:

- скасування необхідності перебування на квартирному обліку як обов’язкової умови участі у програмі;

- зменшення розміру нормативної площі та інші пропозиції.

Слід зазначити, що модернізація програми молодіжного кредитування вже триває. Частину намічених планів виконано, а інша частина напрацювань перебуває на розгляді в Мінрегіоні. Так, за ініціативою віце-прем’єра Г. Зубка учасники АТО отримали змогу брати участь у програмі поза чергою.

Щодо програми «Доступне житло», то 20 вересня 2017 р. уряд ухвалив розроблену нашими фахівцями спільно з Мінрегіоном постанову №708, якою суттєво спрощено умови участі людей у програмі.

Розроблено і спрямовано до міністерства низку ініціатив:

- виключення Міжвідомчої комісії з процедури відбору об’єктів для участі у програмі «Доступне житло». Без жодних сумнівів обирати собі житло повинна сама людина, а не чиновник!

- встановлення критеріїв для забудовників, які обираються громадянами самостійно (відповідність законодавству; строк будівництва не більше року з моменту підписання договору громадянином; вартість 1 кв. м житла, що купується, не має бути більшою за граничну);

- щомісячний звіт Держмолодьжитла перед комісією Мінрегіону про стан реалізації програми;

- встановлення додаткової вимоги до учасників програми – відсутності у власності житла протягом останніх 3 років;

- встановлення обмеження щодо відчуження житла, придбаного в рамках реалізації програми протягом 3 років після реєстрації права власності та інші пропозиції.

Ми зробили роботу Фонду прозорою – і так буде надалі. Запроваджуємо практику нульової толерантності до корупції в роботі установи. Рухаємося до відкритості процедур відбору і моніторингу будівельних компаній, які беруть участь у житлових програмах, що фінансуються із державного та місцевих бюджетів. Не менш важливе завдання – прозорий доступ громадян до державної підтримки на будівництво та придбання житла і житлового кредитування. Забезпечили людям можливість зареєструватися для участі в програмі «Доступне житло» через інтернет-сайти регіональних управлінь Держмолодьжитла.

Ведемо активний і конструктивний діалог з громадськістю. Започаткували діяльність Громадської ради.

Протягом останнього року суттєво посилилася робота Фонду з органами місцевого самоврядування. Держмолодьжитло довело свою спроможність бути ефективним партнером територіальних громад. Результатом співпраці є той факт, що левова частка житла, яке купують сьогодні люди за підтримки влади, - це житло саме за місцевими програмами. Вони активно реалізуються в Харкові, Черкасах, Полтаві, Ужгороді, Миколаєві, Херсоні, Вінниці, Житомирі та інших містах і регіонах.

2017 рік започаткував системну співпрацю Фонду з міжнародними інституціями – ООН, Радою Європи та іншими організаціями. На міжнародних конференціях і «круглих столах» керівництво Фонду ознайомлює міжнародну спільноту зі станом і перспективами житлових програм в Україні. Наголошуємо на тому, що сьогодні в нашій державі немає системної альтернативи житловим програмам, які впроваджує Держмолодьжитло.

Провадимо постійну роботу з органами державної влади і місцевого самоврядування. Налагодили ділові відносини з профільними комітетами Верховної Ради України. Це дало змогу зробити умови програми «Доступне житло» більш зручними для учасників АТО і внутрішніх переселенців. Зараз у парламенті на розгляді перебуває низка законопроектів, які передбачають суттєве, в рази збільшення фінансового забезпечення житлових програм із державного бюджету країни. Сподіваємося на їх ухвалення народними депутатами.

Намагаємося залучати кращих фахівців до роботи в Держмолодьжитлі. Скажу відверто: робити це непросто, адже розмір зарплат в установі – нижчий за середній по ринку фінансових послуг (до речі, відповідні дані не є «закритими» і були надані членам Громадської ради при Фонді у березні під час її засідання). При цьому ми забезпечуємо найбільш низьку ціну адміністрування кредитного портфелю порівняно з банківськими установами.

На завершення – тезово про результати нашої діяльності. 2017 року через програми Держмолодьжитла забезпечено житлом 568 сімей по всій державі. Це 1562 громадян, серед яких – 154 родини учасників АТО, 65 сімей внутрішньо переміщених осіб. Залучено в галузь 392 млн грн інвестицій, з них 171 млн грн – кошти місцевих бюджетів.

А вже за 4 місяці 2018 року укладено 117 договорів з громадянами на придбання житла. З них за кошти державного бюджету – 1, місцевих бюджетів – 85, статутного капіталу Держмолодьжитла – 31 договір.

 Подальший розвиток і впровадження житлових програм – наше амбіційне завдання, реалізація якого вбачається можливою за підтримки державної влади. Наші цілі з Міністерством регіонального розвитку – спільні. І я переконаний, що разом ми досягнемо результату і сприятимемо реалізації права громадян на власне житло.